17 Ocak 2014 Cuma

Galaktaboureko ya da Muhallebili Baklava


Galaktaboureko, Yunanca'dan çevirirsek 'sütlü börek' anlamına geliyor. İçine yoğun sütlü bir krema yapıp yufkaları dizdiğimiz için börek adını almış. Tatlıyı yapmak toplamda 1 - 2 saat sürüyor (baklavanın önce fırında pişmesi gerektiği için). Bu tatlıya Girit'te ilk yediğimde bayılmıştım. Hatta bir köyde kasede sunulanına rastladım, çok yaygın değil ama bence harikaydı. Bu tarif 8-10 kişiliktir.

Malzemeler:
Yarım kilo hazır baklava yufkası
2 yemek kaşığı tereyağı

İçindeki muhallebi için:
1,5 litre süt
3 kahve fincanı irmik
5 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı vanilya özü
1 su bardağından biraz az şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yumurta

Şerbet için:
1,5 su bardağı şeker
1 ve 1/4 su bardağı su
1 tarçın çubuğu
1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi

Hazırlanışı:
1. İlk önce muhallebi. Geniş bir tencerede sütü ısıtmaya başlıyoruz. İrmiği, mısır ununu ve şekeri katıp karıştırıyoruz ve muhallebi yoğunlaşana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Çok sulu olmaz ama olursa azıcık irmik ekleyebilirsiniz. Kremanın çok yoğunlaşmasını beklemeyin, çünkü böreğin içine döktükten sonra irmik sonradan sertleşiyor. Ayrıca kaynadıktan sonra ateşten alıp içine dört çırpılmış yumurta, vanilya özü ve tereyağını da katıp çırpınca kıvamı artıyor.

2. Yufkaların yarısını tepsimize tek tek diziyoruz. Her katın arasına fırçayla eritilmiş tereyağı sürüyoruz. Baklava yufkası çok çok ince olduğundan alt kata yirmi, üst kata ondan biraz daha az yufka koydum.

3. Alt katmanı tamamlayınca muhallebi karışımını üstüne dökebilirsiniz. Geriye kalan yufkaları üstüne dizmeye başlamadan önce fırını ısıtmaya başlayabiliriz.

4. En üst kattaki yufkayı da yaydıktan sonra (yine her katın arasına eritilmiş tereyağı sürüyoruz) çok keskin bir bıçakla incecik baklava desenleri ya da kare kare dilimler gibi hafifçe çizip elimizle yufkaların üstüne su serpiyoruz.

5. Fırındaki börek pişerken bir tencerede şerbet malzemelerini kaynatıp muhallebili baklava çıkar çıkmaz sıcakken üstüne döküyoruz. Soğuduktan sonra, buzdolabında iki saat bekletip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

 Altın rengi baklava hamuru.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder